30 november 2006

Onderweg



Mensen, wachtend op de metro.
Zelf wacht ik ook tot ik mee mag met die slang die slingerend zijn weg door de diepte vindt en mij naar mijn plaats van bestemming brengt.

Ik kijk naar mijn medepassagiers.
Waar komen ze vandaan? Waar gaat ze naartoe?
Mensen van alle leeftijden, soorten en maten.
Af en toe flikkeren de lampen. Rondom het zeurende geluid van Ipods, het geritsel van een krant.
In de bocht schommelen we rammelend van links naar rechts en dan zijn we er.

We kunnen onze tocht naar het daglicht weer aanvaarden.
Gelukkig zijn er roltrappen.

14 november 2006

Nog eentje ...

Ook eerder op de dag was het licht onder de bomen niet om over naar huis te schrijven. Omdat ik eigenlijk uitsluitend zonder statief werk in het bos, heb je maar heel weinig scherptediepte ... toch zie je hier mooi de structuur van de paddenstoel onder het al wat verrottende dakje.

Nog meer beweging!

Kijk, dit is nou het resultaat van het soort bewegen dat mijn voorkeur heeft :-) Ook afgelopen weekend, overigens!


De scherpte ligt op een van de pootjes, niet helemaal logisch, maar gezien het feit dat ik zeer acrobatische toeren moest uithalen om dit plaatje te kunnen schieten, is hij zo gek nog niet.


Hiervoor waren fysieke inspanningen van een heel ander kaliber vereist. Genomen met ca. 1/2 seconde, uit de hand. Niet gestoken scherp dus, maar het was dan ook al behoorlijk donker toen ik deze langs de kant van de weg, vanuit de auto, zag. Even verderop gekeerd, er weer langs gereden, nog een keer gekeerd en toen in het gras geparkeerd.

Omdat ik liever zelf het diafragma instel - de sluitertijd gaat dan vanzelf wel - gebruik ik de voorkeuzestanden van mijn toestel bijna nooit. Daarbij kan ik namelijk niets zelf instellen en moet ik maar slaafs de camera volgen. Op de sluitertijd let ik eigenlijk alleen als ik met een telelens fotografeer ...

Maar goed, omdat het zo donker was, had ik wel de flits uitgeklapt. Maar van die flits bij handmatige instellingen snap ik niet zoveel; de sluitertijd wordt er namelijk amper anders van. En dus is die in het donker lang ... Dat moet ik toch nog eens uitzoeken, want bij de voorkeuzestand voor 'bloemetje' kan het toestel bij dezelfde lichtomstandigheden met flitser rustig een 60ste seconde gebruiken, met hetzelfde diafragma. Ra ra ...

13 november 2006

Beweging

Ik ben typisch zo iemand die gewend is zittend werk te doen. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar het lichaam vraagt toch wel om wat afwisseling, al was het maar om opkomende verstijving tegen gaan.

Nou die beweging heb ik nu duidelijk gehad!

Allereerst is er natuurlijk mijn nieuwe wekelijkse activiteit, pilates. Ik ben nu vier keer geweest en het zet alle spieren duidelijk aan het werk! Hoewel ik bewegen als doel op zich over het algemeen maar matig interessant vind - ik beweeg liever als ik een ander doel heb, foto's maken of zo - valt me dit tot nu toe reuze mee. Maar het vraagt dan ook best wat aandacht om de verschillende oefeningen vanuit een juiste houding te doen. Vervolgens is ook goed voelbaar welke spieren allemaal in actie moeten komen.

Mijn andere activiteit dit weekend was compost scheppen: eerst moest die compost de kruiwagen in en vervolgens werd die op het land verspreid. Bewegingen die zeker niet binnen mijn reguliere dagelijkse activiteiten vallen. Tijdens het scheppen en kruien ging alles als een zonnetje ...

Maar nu merk ik goed dat er aan de achterkant van mijn bovenarmen spieren zitten en in mijn onderarm heb ik zelfs een spier overbelast ... waarschijnlijk was ik er zozeer op gefocust mijn rug te ontzien dat ik geen aandacht voor de rest had en heb ik toch iets té enthousiast staan scheppen :-)

Hoe dan ook, het was heerlijk om in de buitenlucht bezig te zijn. En ik heb mijn wekelijkse portie intensieve beweging ook weer gehad!

05 november 2006

Smullen!

Een heerlijk toetje: rijstepap met gekaramelliseerde appeltjes ... mmmmmmm ... bijna té mooi om op te eten. De bedoeling was eigenlijk om ook de fraaie overgang tussen pap en appeltjes te laten zien, maar dat is niet helemaal gelukt.

04 november 2006

Komt dat zien!

Zojuist in Losdorp geweest, in Restaurant Eemshaven, waar we een heerlijk wildmenu hebben gegeten, én, belangrijker nog, hebben genoten van de natuurfotografie van het Waddengebied en Scandinavië van Wim J.C. van der Heijden.

Foto's om even bij stil te staan en stil van te worden.