02 augustus 2006

Inspiratie

Een van de leukste musea waar ik ooit ben geweest is the National Gallery of Art in Washington DC, en dan met name de West Building.

Allereerst hebben ze een mooie collectie klassieke schilderijen. Kunst die inspireert, om het zo maar te zeggen. Daarnaast is het museum gratis toegankelijk, dus je hoeft niet alles in één keer te bekijken, wat ik ook heel prettig vind – ook al woon ik natuurlijk iets te ver weg om er vaak naartoe te kunnen gaan :-)

De eerste keer dat ik er was stonden er in diverse zalen mensen schilderijen na te schilderen. Het was een rustige dag en de – naar ik vermoed – kunststudenten gingen op in hun werk. Misschien dat het in andere musea ook voorkomt, maar ik zag het daar voor het eerst en hoewel kunst kopiëren me als creatieve daad helemaal niet leuk lijkt, had ik meteen iets van ‘dat wil ik ook’.

De tweede keer dat ik er was, was vlak na 11 september. Had ik de keer daarvoor nog rustig mijn pakkelarie het museum mee in mogen nemen – wat elders nog wel eens tot hevige discussies kon leiden – nu wilden ze toch dat ik mijn tas afgaf. De meneer bij de tasbalie stond er echter op dat ik mijn fototoestel mee het museum innam. Dan kon ik tenminste de schilderijen fotograferen ... ik wist niet wat ik hoorde. Schilderijen fotograferen in een museum? Ja, hoor, dat mocht. Een van de suppoosten met wie ik later in gesprek raakte, vertelde me dat de schilderijen zelfs op een bepaalde manier waren gelakt waardoor ze niet beschadigd raakten van het flitslicht. Ik geloof dat hij vond dat ik alles maar moest fotograferen en gaf me en passent nog een halve rondleiding.

Kortom, niet alleen kunst die inspireert, maar ook een museum dat inspireert.

En hoe kom ik hier nu op? Vanochtend zag ik op de BBC een kinderprogramma over kunst. Het was waarschijnlijk een herhaling, want het ging onder andere over de Big Draw in het Victoria and Albert Museum in Londen vorig jaar, waarbij kinderen in het museum mochten tekenen. En dat deden ze, vol overgave.

O my! Wat heerlijk om zo op te gaan in je tekening ... dat wil ik ook! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten